Clujeanca, pasionata de jurnalism, creative writing, blogging si online.

January 13 2011

Povestea din spatele fotografiei (2): Einstein

Tagged Under : , ,

În timp ce făceam slalom zilele trecute, ca orice studentă plictisită dornică de cunoaştere, printre site-uri, lucruri haioase şi poze de pe internet, am dat peste o celebră fotografie a omului de ştiinţă Albert Einstein. De-acolo până la un articol pe blog dedicat acesteia nu a fost decât un pas.

Este inutil să vorbesc acum despre ceea ce a făcut Albert Einstein la nivel ştiinţific şi cum a reuşit el să revoluţioneze fizica nucleară şi mecanica cuantică. De aceea am ales să discut despre Einstein, dar într-o cu totul altă abordare. Fotografia despre care scriu nu vorbeşte lumii despre fizicianul Albert Einstein, ci despre omul din spate, despre omul din viaţa sa de zi cu zi. Impactul la nivel internaţional a fost unul enorm, cu atât mai mult cu cât efectul a fost acela de a umaniza un personaj admirat de toată lumea pentru geniul lui ştiinţific.

Fotografia a fost făcută pe 14 martie 1951 de către Arthur Sasse, cu ocazia celei de-a 72-a aniversări a lui Einstein: se pare că deşi acesta spera la o celebrare liniştită a zilei sale de naştere, ziariştii au blocat ieşirea din campusul Princeton (unde era profesor) ca să obțină fotografii cu omul de ştiinţă. Îndemnat fiind de fotograful Arthur Sasse să zâmbească pentru a nu ştiu câta oară pe ziua respectivă pentru fotografia zilei sale de naştere, Einstein a scos limba, crezând probabil ca fotograful nu va fi suficient de rapid încât să îl prindă în această postură. Iniţial, imaginea îl surprindea stând pe bancheta din spate a maşinii, între Frank Aydelotte, director la Institute for Advanced Study, şi soţia lui. Einstein, însă, a fost încântat de fotografie şi a decupat din ea doar partea în care apărea faţa lui cu limba scoasă, după are a trimis-o pe post de felicitare prietenilor săi.
Imaginea a făcut imediat înconjurul lumii şi a devenit celebră, ajungând să fie folosită pe ambalajele unor produse diverse, de la postere până la stickere şi ceşti de cafea. Limba scoasă poate fi considerată un fel de trademark pentru celebrul cercetător. Ceea ce mai puţină lume ştie despre Einstein este că atunci când acesta a eşuat la şcoală, s-a mutat la New York la începutul anului 1890 şi a încercat să fie artist şi actor de comedie. A avut succes imediat datorită talentului său de comediant excentric și părului dezordonat. Era cunoscut pentru glumele lui proaste, iar publicul îl ura, se revolta şi ţipa la el, dar lui nu îi păsa şi le arăta limba. (Later edit Analizând mai mult subiectul, paragraful legat de încercările lui Einstein de a deveni artist şi actor de comedie în jurul lui 1890 prezintă neconcordanţă cu realitatea biografică a cercetătorului, motiv pentru care l-am înlăturat din conţinut.)

Incidentul din 1951 a dus asocierea lui cu „geniul trăsnit”, iar acum fotografia ne aminteşte nouă nu doar de geniul omului de ştiinţă câştigător de premii Nobel, ci mai ales de personalitatea lui surprinzătoare, nonconformistă şi boemă.

Pe 19 iunie 2009, fotografia a fost vândută la licitaţie pentru 74.324 dolari, un record pentru o imagine cu Einstein.

Surse: Neatorama, Rateitall.

Comments:

(7) posted on Povestea din spatele fotografiei (2): Einstein

Post a comment